Välkommen   |  Konserter   |  Bildarkiv   |  Ljudarkiv   |  Historik   | Kårinfo   | Kontakta oss 

40-års jubiléet
8 november 2003:

Det var i det närmaste fullsatt i den stora Stenungesalen när kåren, 31 man och kvinnor stark, under ledning av Kurt Linde öppnade med Festspel.

Därefter gjorde Stefan Ljungqvist entré till vad han trodde skulle bli X-ets Music Hall, men kåren överraskade honom med att spela ett eget arrangemang på ?Evert?, skrivet av kårens barytonist Sven Persson.


Efter
konserten uppvaktades kåren av representanter från Stenungsunds kommun med en check. Dessutom fick fem av kårens medlemmar var sitt konstverk som tack för många års värdefullt arbete i kårens styrelse samt för musikaliskt utförande.Uppdaterad 2008-05-28  

Historik: 

Grundande:

Stenungsund är en fd badortsidyll som i början av 1960-talet industrialiserades och blev Sveriges petrokemiska centrum. En mörk och kulen novemberkväll 1963 träffades de tre musikaliska kompisarna Arne Sundström, Erik Möller och Mats Hansson. Idén att starta en musikkår i Stenungsund föddes. De fick så småningom ihop 7 man och instrumenteringen blev då  2 trumpeter, 2 basuner, 2 valthorn och en bastuba.

I samband med att kåren firade sitt 10-års jubileum, kom trumpetaren Kurt Linde in i bilden. Året därefter övertog han dirigentpinnen, som han år 2002 överlämnade till Folke Taubner. Hösten 2003 återtog Kurt dirigentskapet i kåren efter ett sabbatsår.

Drigent Kurt Linde
Verksamhet genom åren:

Mycket har hänt under åren och för närvarande har kåren ca 30 medlemmar. Tyvärr kunde återväxten se ljusare ut, då intresset hos skolungdomarna att spela något blåsinstrument minskat. I dag har kåren en bra mix av ungdomar och äldre rutinerade blåsare, men vad händer när de gamla entusiasterna lägger av? Hur länge kommer musikskolan att få leva kvar?

Vi får glädja oss åt de fina ungdomar som vi har i dag.

 

De senaste 4-5 åren har musikkåren spelat flitigt på Stenungstorg och det har varit uppskattat av många. Så uppskattat att det bidrog till att musikkåren fick Stenungsunds kommuns kulturpris för år 2001.

 

Förutom dessa spelningar finns kåren alltid med vid firande av Valborg, 1:a maj, Svenska Flaggans Dag och Luciakröningen i december. Kåren har genom åren spelat vid många företagsnamnbyten, vid invigning av motorvägen Stenungsund ?Ljungskile, invigning av äldreboende, Tjörn Runt seglingarna, Stenungsunds-festivalerna, invigning av idrottshallarna på industrierna, bordtennislandskamp för damer Sverige ? Sovjet, SIF fotboll och på Ljungskiles första allsvenska fotbollsmatch.

 

Kåren har genomfört uppskattade konserter med artister som Stefan Ljungqvist, Britta Borg,

Sonja Stjärnqvist, Lasse Lönndal, Per Fritzell och Knut Angred i After Shave.

 

Musikkåren har även under en tid på 70-talet varit Kretshemvärnsmusikkår och hade under ett par år nära samarbete med Ytterby musikkår.

 

Konserter har även genomförts tillsammans med Bohusläns Blåsarsymfoniker, Metalls musikkår i Trollhättan, Lärjedalens musikkår och Surte musikkår.

 

Musikkåren har också  gjort en del framträdanden utomlands som på Istriahalvön i dåvarande Jugoslavien, i Prag och Jilhava i Tjeckien, i Fredrikshamn, Varde och Esbjerg i Danmark och i Norge hos Stenungsunds vänort Odda.

 

Avknoppning:

Ur kåren har även knoppat av sig mindre grupper som Backamo-sextetten, på 80-talet bildades även en blåsarkvintett som tyvärr inte finns kvar då fagottisten Mats Hansson , en av grundarna  av musikkåren, ej längre finns bland oss. För tre år sedan bildades ett storband StenungSound som bla genomfört konserter med Lasse Lönndahl, Per Fritzell , Knut Angred och Tripple and Touch.


Utmärkelser:

Vid jubileumssupén i samband med 40 års jubiléet 8 november 2003, delades SOF`s  förbundsmedalj i guld ut till klarinettisten Arne Söderqvist, hedersmärke i guld till flöjtisten Johan spongsveen, arrangören och barytonisten Sven Persson,  trumpetaren Örjan Yttergren, kassören och altsaxofonisten ML:NAMESPACE PREFIX = ST1 />Jan Åström. Hedersmärke i brons förärades sekreteraren och trombonisten Roland Jönsson, barytonsaxofonisten Anders Elfving samt trumpetaren Wolfgang Zetterqvist.

Vid kårens jubileumskonsert i februari erhöll trumpetaren och kårens musikaliske ledare Kurt Linde Kunglig guldmedalj. Kurt Linde har varit kårens dirigent sedan 1974 med undantag av ett sabbatsår 2002.

 

Uppgiftslämnare

 

Jan Åström

Kassör